Doğan; Şanlıurfa tarih ve kültürün yanı sıra sanatla da anılmalıdır

Göbeklitepe Kültür ve Sanat Derneğinden Mustafa Deniz Doğan, Abdullah Uzundağ, Ahmet Yavuzel ve beraberindeki heyet gazetemizi ziyaret ederek bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Göbeklitepe Film Festivalinin çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Gazetemiz Yayın Editörü ve Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat ile bir araya gelen Festival heyetinden Festival Direktörü Mustafa Deniz Doğan sinema ve sinemanın yanı sıra festivallerin önemi hakkında bilgi veren Mustafa Deniz Doğan, Uluslararası Göbeklitepe Filim Festivalinin 23-26 Kasım 2023 tarihleri arasında Klaus Schmidt Anı Evi ve Karaköprü Belediyesi Necmettin Cevheri Kültür Merkezinde gerçekleştirileceğini belirtti.

Şanlıurfa tarih ve kültürünün yanı sıra sanatla da anılmalıdır Doğan yaptığı açıklamada; “Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa özellikle son 30 yılda yapılan tarih öncesi keşiflerle M.Ö. 12.000 yıllarına uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Sefertepe, Çakmaktepe, Nevali Çori ve Urfa kent merkezinde bulunan “Urfa Adamı” heykeli sayesinde biliyoruz ki Şanlıurfa tarih öncesi yerleşimler ve uygarlık tarihi açısından dünyanın en eski ve en önemli yerlerinden biri. Tarih öncesi avcı toplayıcı atalarımız bundan yaklaşık 12.000 yıl önce ilk kez bu topraklarda Göbeklitepe gibi mabetler inşa etmeye, Karacadağ eteklerinde yabani buğdayı alıp tarım yapmaya, ilk siyasi ve inançsal örgütlenmelerini gerçekleştirmeye başladılar. Bundan dolayı geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa tarihinin ve kültürünün yanı sıra sanatla da  anılmalıdır” dedi 

2. Uluslararası Göbeklitepe Film Festivali detayları belli oldu

Doğan açıklamasına devamla festivalin detaylarına ilişkin bilgi vererek ; “Bu maksatla her yıl yapmayı düşündüğümüz Uluslararası Göbeklitepe Film Festivali’nin İkincisi bu yıl 23-26 Kasım 2023 Tarihleri arasında yapacaktır. Bu yıl Göbeklitepe Kültür Sanat Derneği tarafından 2. kez düzenlenecek olan Uluslararası Göbeklitepe Film Festivalinde gösterilecek filmler ve jüri üyeleri belli oldu.

Karaköprü Belediyesinin Ana Sponsor olduğu festivale, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, Yönetmen-Yapımcı Mehmet Bahadır Er, Amerikalı Yapımcı George N. Makrinos gibi isimler jüride yer alıyor. Bu yıl ilk defa arkeoloji temalı uzun metrajlı belgesellerin de gösterileceği festivalde bu temanın her yıl işlenmesi planlanıyor.

Açılışının 23 Kasım tarihinde Minik Dev Kadın Jale İnan belgeseli ile yapılacağı festivalde finale kalan arkeoloji temalı 4 tane uzun metraj belgesel, ulusal ve uluslararası 12 kısa filmin dışında Cannes, Berlinale, Sundance gibi önemli festivallere katılan TRT ortak yapımı ‘KLONDIKE’ ve ‘BURASI CENNET OLMALI’ uzun metraj filmler özel gösterim kapsamında gösterilecek. Söyleşi ve müzik dinletilerinin de yer alacağı festivalin tarihleri 23-26 Kasım tarihleri arasında Klaus Schmidt Anı Evi ve Karaköprü Belediyesine ait Necmettin Cevheri Gösteri ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek” dedi.

Polat: Elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Gazetemiz Yayın Editörü Veysel Polat ise GAPGündemi Gazetesin yayın hayatına atıldığından bu tarafa sürekli olarak Kültür ve Sanat faaliyetlerini desteklediğini ve sürekli olarak bu yayınlara gazetemizin sayfalarında ve dijital mecralarında yer verdiklerini belirterek; Sinema kültür ve sanatımızın yaşatılmasında, değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasında çok önemli bir alan. Şanlıurfa’da sizin gibi genç kardeşlerimizin bu alanda göstermiş oldukları gayret ve çalışmalar gerçekten mutluluk verici ve takdire şayandır. Yapmış olduğunuz çalışmalarda GAPGündemi Gazetesi olarak destek olmaya her zaman varız ve düzenleyeceğiniz 2. Uluslararası Göbeklitepe Film Festivalinin Şanlıurfa için hayırlara vesile olmasını, sinema ve belgesel alanında genç kuşaklara yol gösterici olmasını diliyorum” dedi.